Ιστορία
Η περιοχή της Μακεδονίας της Βόρειας Ελλάδας, παράγει κρασιά  εδώ και αρκετά πάνω από 4000 χρόνια . Λέγεται ότι η περιοχή ήταν ο αγαπημένος σταθμός για κρασί των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων. Ο πιο διάσημος από αυτούς, ο Μέγας Αλέξανδρος, που η αυτοκρατορία του εκτεινόταν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, γεννήθηκε στην Πέλλα, περίπου 70 χλμ. μακρυά  από το οινοποιείο μας. Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή και γύρω από αυτήν, έφεραν στο φως σκεύη για ποτό που περιείχαν ίχνη κρασιού, αψευδής μαρτυρία του ότι το κρασί ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής στην αρχαία Ελλάδα. Η επιλογή του λογότυπου της Εταιρείας μας για το εξωτερικό (η περικεφαλαία του Μεγάλου Αλεξάνδρου) έγινε ως φόρος τιμής στην πλούσια ιστορία της περιοχής.

Ο Τόπος
Ο Άγιος Παντελεήμονας στο Αμύνταιο, βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 650 μέτρων (ASL), περίπου 120 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης. Οι λόφοι του Αγίου Παντελεήμονα αναπαύονται μεταξύ δύο λιμνών: της λίμνης Πέτρες και της λίμνης Βεγορίτις. Το έδαφος είναι κατά κύριο λόγο αμμώδες, με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. Στην περιοχή επικρατεί ένα ήπιο κλίμα με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια με χαμηλή υγρασία. Εκτός από τις διαχειριστικές μεθόδους που εφαρμόζουμε στον αμπελώνα μας, η μακροζωία των κλημάτων μας είναι άμεσο αποτέλεσμα  των ιδανικών περιβαλλοντικών στοιχείων του εδάφους (terroir).

Το Ξυνόμαυρο
Το ξυνόμαυρο είναι η ντόπια ποικιλία, που καλλιεργείται στην περιοχή επί χιλιάδες χρόνια. Το όνομά του, που αναλύεται σε «ξυνό-μαύρο», υποδηλώνει κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Τα σταφύλια είναι μικρά  και σχηματίζουν σφιχτά τσαμπιά. Έχει συγκριθεί από πολλούς με το  Pinot Noir, τόσο στην υφή όσο και στη γεύση. Παρ’ότι είναι ένα καπριτσιόζικο σταφύλι, στα χέρια ενός επιδέξιου παραγωγού το ξυνόμαυρο μπορεί να δώσει μία ευρεία γκάμα κρασιών: από ταννικά κόκκινα μέχρι αρωματικά φρουτώδη ροζέ. Χρησιμοποιείται επίσης για να παραχθούν αφρώδη κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Ο Αμπελώνας μας
Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος, που παραδόθηκε μέσα από αρκετές γενεές των οικογενειών Παύλου και Κάγκα, παράγει σταφύλια που καλλιεργούνται οργανικά. Η ηλικία των κλημάτων εκτείνεται από 15 μέχρι 100 ετών, με την πλειοψηφία αυτών να είναι αρκετά άνω των 70 . η φύτευση ενός νέου αμπελώνα που να περιβάλλει την ιδιοκτησία του κτήματος άρχισε το 2006 με στόχο να έχουμε ένα 100% πιστοποιημένα «οργανικό» αμπελώνα μέχρι το 2012. Η συλλογή των σταφυλιών επιβλέπεται προσεκτικά από τον οινοποιό μας και τον διευθυντή του αμπελώνα και καρποί που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήριά τους απορρίπτονται και απομακρύνονται.

Το Οινοποιείο, οι Άνθρωποι, το Όραμα
Το Κτήμα Παύλου αποτελεί το όνειρο του Γιώργου Παύλου και του Βασίλη Κάγκα. Παιδικοί φίλοι, που μεγάλωσαν στον Άγιο Παντελεήμονα, εργάστηκαν και οι δύο στους αντίστοιχους αμπελώνες των οικογενειών τους γενόμενοι κάτοχοι των ικανοτήτων τους και συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση της γεωργίας και της οινοποιίας. 
Αναζητώντας καλύτερη ζωή ο Γιώργος εγκαταστάθηκε στον Καναδά και έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Αποδεικνύοντας ότι είναι εξ ίσου ικανός και στο άθλημα του Judo,  ο Γιώργος κατέκτησε την πρώτη θέση σε πολλά διεθνή και παγκόσμια τουρνουά. Μέσα από την αμοιβαία αγάπη τους για τις πολεμικές τέχνες, ο Γιώργος συνάντησε τον Alex Pulcini, ένα μαθητή του  karate για πάνω από 25 χρόνια, ο οποίος τελικά θα γινόταν ο τρίτος συνεταίρος σε αυτή την φιλόδοξη περιπέτεια.

Παρ’ότι επιτυχημένος σε πολλούς τομείς στον Καναδά, ο Γιώργος δεν μπορούσε να αποφύγει το συναίσθημα που τον έτρωγε, ότι κάτι στην ζωή του ήταν ακόμη ανεκπλήρωτο. Μετά από βαθειά ψυχική αναζήτηση, ο Γιώργος γύρισε στο προγονικό τόπο γέννησής του, για να εκπληρώσει αυτό που αισθανόταν ότι ήταν αποστολή του: να  φτιάξει ένα οινοποιείο που να μπορεί να παράγει παγκόσμιας κλάσης κρασιά, που να διακρίνονται από όλα τα άλλα που προσφέρονται στον κόσμο. Η ολοκλήρωση του Κτήματος Παύλου το 2006 ήταν το πρώτο βήμα στο ταξίδι του.

Το σλόγκαν της εταιρείας μας, αντιπροσωπεύει το όραμα του οινοποιείου μας:
Φύση και παράδοση στο ποτήρι σας.

Copyright 2009 Pavlou Estate. All Rights Reserved